Neitsy äitix

Lumen Valo

Record Details

Released:
2016

Lumen Valon kolmas joululevy on kokonaisuus, joka heijastaa samanaikaisesti sekä jouluisten Mysterium-konsert­tiem­me perinnettä että tämän perinteen uudis­tumista. Tämä levy koostuu valtaosin uusista, Lumen Valolle sävellettyjen teosten ensilevytyksistä. Näiden tukena on otteita Lumen Valon kahdelta aikaisemmalta joululevyltä – Mysterium (2000) ja Miraculum (2010) – luomassa kokonaisuutta, joka vastaa pitkälti Uspenskin katedraalissa kuultuja joulukonserttejamme. Uutuudet ovat kaikki suomalaisten tai suomalaistuneiden tekijöiden kynästä ja valottavat kukin omalla tavallaan joulun perinnettä.

Reviews

Lumen Valon tyyliin kuuluu yhdistää renessanssipolyfoniaa, ortodoksista tai muuten mystistä kirkkomusiikkia sekä sointuisaa nykymusiikkia. Aran renessanssipolyfonian parissa yhtyeellä on ollut eniten hankaluuksia, mutta uudella joululevyllä se on onneksi jätetty vähemmälle. Tilalle on uutena tullut Matthew Whittallin, Mikko Sidoroffin ja Juhani Komulaisen kappaleet, sekä kaksi kappaletta kuoron baritonilta Valter Maasalolta ja kuorosäveltäjä Hanna Järveläiseltä.

Kokonaisuus on mitä parhainta jouluista lauluyhtyeherkkua: herkästi mutta mehukkaasti soivia harmonioita, pelkistettyä lauluilmaisua ja kirkkaan toiveikkaita teoksia. Valter Maasalon yksinkertainen lisäsävelsoinnutus toimii aivan kelvollisesti tässä yhteydessä, ja levyn nimikappale, Hanna Järveläisen Neitsy äitix saattaa kehkeytyä uudeksi kotimaiseksi kuoroklassikoksi, niin hienosti se yhdistää arkaaisia sävyjä, kansanomaisuutta ja pohjoismaista nykykuoroilmaisua.

Kare Eskola (Yle)