Maria

Record Details

Released:
2008

Lumen Valo juhlisti 15-vuotisjuhliaan vuonna 2008 mm. julkaisemalla CD:n Maria, joka oli lauluyhtyeen seitsemäs julkaisu. Mariassa yhtye palasi samalla juurilleen, sillä sen ensimmäinen levy oli koottu saman teeman ympärille. Tällä Maria-äänitteellä musiikki koostuu renessanssiajan Maria-moteteista. Varhaisimpana teoksena äänittellä on Guillaume Dufayn kuuluisa Ave regina caelorum ja tuoreimpana Orlando di Lasson, Giovanni Pierluigi da Palestrinan ja Tomás Luis de Victorian Maria-motetit 1580-luvulta.

Reviews

Marian, Jumalansynnyttäjän, kultti on tuottanut monia palvovia, jopa aistillisia tekstejä, jotka liittyvät vain osaksi Jeesuksen syntymään. Renessanssisäveltäjät tarttuivat mieluusti näihin teksteihin. Guillaume Dufay sijoitti motettiinsa Ave regina caelorum myös itsensä armoa anelemaan. Muut säveltäjät ovat Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Jean Mouton ja Orlando di Lasso, jonka Stabat Mater on levyn suurisuuntaisin teos. Hartaan kuulas a cappella -musiikki vaihtelee gregoriaanissävytteisestä pelkistyneisyydestä sykähdyttäviin kuorosointeihin ja hurmioituneeseen polyfoniaan.

Kahdeksanjäseninen Lumen Valo on vuosien varrella luonut itselleen huolitellun ilmeen, joka ulottuu levyn ulkoasuun ja teosesittelyihin. Syventävän lepohetken tarjoava brändi toimii myös esityksissä, vaikka laulun puhtaus ei ole aivan joka kohdin loppuun asti huoliteltua.

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat