Hanna Graeffe

Lumen Valo on minulle ennen muuta mahdollisuus laulaa. Rakastan laulamista, ja eniten pidän yhdessä laulamisesta. Yhdessä on enemmän kuin yksin! Lauluyhtyeessä kukaan ei määrää, mitä ja miten ja milloin pitäisi laulaa - tai oikeastaan kaikki sanovat mielipiteensä kaikkeen. Lumen Valon kanssa olen päässyt laulamaan hienoa musiikkia hienoihin paikkoihin. Erityisen paljon pidän myös levyttämisestä. Siitä jää aina konkreettinen muisto.

Levyjen suhteen tuntuu melkein aina siltä, että uusin on rakkain. Hyvin harvoin niitä omia levyjä tulee kuunneltua, lähinnä joulun alla kun opettelee taas ulkoa Mysterium-joulukonsertin kappaleita. Gravity - ruusuja, satakieliä, rakkautta, kuolemaa - on jäänyt mieleen erilaisuutensa takia, romantiikka kun ei keskeisintä ohjelmistoamme ole. Kaikkiin levyihin liittyy muistoja ohjelmistosta ja levytyksestä, ja kaikille mahtuu rakkaita teoksia.

On vaikea nimetä lempiteoksia. Välillä tuntuu tylsältä ottaa joku kappale takaisin ohjelmistoon - ei tätä! - mutta monesti niistäkin löytää taas jonkun idean. Jouluohjelmistoomme mahtuu moniakin lemppareita, esim. Morten Lauridsenin O magnum mysterium on aina yhtä ihana laulettava. Juhani Komulaisen meille säveltämät teokset ovat myös rakkaita. Ylipäänsä meille sävelletyt teokset ovat aina jollain lailla erityisasemassa, ja erityisen hienoa on päästä laulamaan niitä itse säveltäjille. Tietysti myös perusrenessanssi kuten Palestrina tuntuu aina tutulta ja helpolta, mutta saattaa toisinaan olla sen takia petollistakin ja tylsää, ellei ota ajatusta ja tunnetta mukaan. 

Olen ollut mukana Lumen Valossa alusta alkaen, ja sitä ennenkin. Monenlaista on tullut koettua yhdessä. Yksi alkuaikojen huippukokemuksista oli osallistuminen The Hilliard Ensemblen kurssille Cambridgessa kesällä 1995. Intensiivinen yhdessätekeminen, inspiroiva collegealue, hyvät opettajat, kokemus siitä että tästähän voisikin tulla jotain! Erityisenä ovat jääneet mieleen myös kesien 1999 ja 2000 viikot Turun Musiikkijuhlilla Linnan rakastavaiset -projektin parissa. Yhteistyö käsikirjoittaja-ohjaaja Michael Baranin, näyttelijöiden, ääni- ja valosuunnittelijoiden, visuaalisen ilmeen luojan, muusikkojen ja koko työryhmän kanssa Turun linnassa oli unohtumaton kokemus. Vuosittaisena kohokohtana toistuvat Uspenskin katedraalin Mysterium-joulukonsertit, jotka tuovat myös meille laulajille joulun.

Hanna Graeffe, altto