Levyarviot

Miraculum

Lumen Valo on noussut eurooppalaisen tason lauluyhtyeeksi. Sen jouluaiheinen mutta kaikkea perinteistä joululaulukrääsää välttävä äänite tekee täysipainoisen vaikutuksen laulamisen monipuolisella laadukkuudella.

Yhtye on saanut sointiinsa lisää kirkkautta ja voimaa, mikä sopii valikoiman sädehtiviin numeroihin: Rahmaninov-motettiin Vigiliasta, Josef Rheinbergerin Kyrieen ja Francis Poulencin motettiin Quem vidistis, pastores?

Hienoihin löytöihin kuuluvat myös Mikko Sidoroffin Pyhä yö ja Gustav Holstin T his Have I Done for my True Love. Kaksi Palestrinan motettia ja Michael Praetoriuksen In dulci jubilo edustavat tasapainoista sävellys- ja kuorokulttuuria.

Loistokkuuden ohella kuullaan hiljentävät Toivo Kuulan Rukous, Jouko Linjaman Jouluilta ja Ahti Sonnisen Jouluhymni. Erilaisuudessaan vanhan ajan jouluinen ja yllätyksiä tarjoava kokonaisuus!
Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat
Lumen Valon joululevyn otsikko Miraculum antaisi odottaa tiukan temaattista kokonaisuutta, mutta yhtye on rohkeasti lähtenyt yhdistelemään moninaisia aineksia. Kielet vaihtelevat kirkkoslaavista ranskan, suomen ja englannin kautta latinaan. Mukana on muutama ortodoksinen veisu, yhtyeen leipälajia eli renessanssipolyfoniaa, uutta joulumusiikkia Suomesta ja pari perinteistä joululaulua.

Kuin ihmeen kaupalla tämä kaikki nivoutuu kokonaisuudeksi - kahdesta syystä. Ensinnäkin Lumen Valolla on ymmärrystä tunnelman luomisessa. Levy ei ehkä sovi hempeäksi taustamusiikiksi muttei myöskään vaadi herkeämätöntä tarkkaavaisuutta. Tunnelma luodaan ja se pidetään, vaikka tyylilajit vaihtuvat.

Toisaalta kokonaisuutta luo Lumen Valon oma, kirkkaan kuulas, pakkasöisen tähtitaivaan kaltainen sointi, joka on tälle levylle hioutunut entistäkin paremmaksi. Etenkin homofoniset sointupalkit yhtye rakentaa erittäin siisteiksi. Tulkinta on huikean yhtenäistä ja tekstin lausuminen monella kielellä tarkkaa mutta kevyttä.
Kare Eskola, Yle Radio 1

Requiem

Lumen Valo on esiintymisillään ja jo kahdeksalla levyllään vienyt suomalaista esittävää säveltaidetta kohti keskieurooppalaisen renessanssimusiikin standardia. Uutuuslevy on ilahduttava näyte korkeatasoisesta osaamisesta ja mieltä kiihdyttävästä ohjelmistoajattelusta. Requiem-otsakkeen alla tehty äänite ei esittele näännyttävää kärsimyksellisyyttä, vaan ennen kaikkea intohimoista kuolemalla ja tunteen ääritiloilla hekumointia. Mukana on toki kirkasteisuutta, mistä Palestrinan Missa breviksen osat pitävät huolen. Mutta ennen kaikkea kyse on vahvojen tekstien inspiroimasta musiikin ilmaisumahdollisuuksien tutkimisesta. Heinrich Schützin puhuttelevat motetit, Giaches de Wertin kokeileva madrigaali, Lasson patologiset tutkielmat ja Mussolinin aikaisen Ildebrando Pizzettin Dies irae -näyt toteutuvat ehjästi, sillä Lumen Valo yltää täyspainoiseen laulantaan ja affektien täyteyteen. Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat

Maria

Marian, Jumalansynnyttäjän, kultti on tuottanut monia palvovia, jopa aistillisia tekstejä, jotka liittyvät vain osaksi Jeesuksen syntymään. Renessanssisäveltäjät tarttuivat mieluusti näihin teksteihin. Guillaume Dufay sijoitti motettiinsa Ave regina caelorum myös itsensä armoa anelemaan. Muut säveltäjät ovat Tomás Luis de Victoria, Francisco Guerrero, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Jean Mouton ja Orlando di Lasso, jonka Stabat Mater on levyn suurisuuntaisin teos. Hartaan kuulas a cappella -musiikki vaihtelee gregoriaanissävytteisestä pelkistyneisyydestä sykähdyttäviin kuorosointeihin ja hurmioituneeseen polyfoniaan.
 
Kahdeksanjäseninen Lumen Valo on vuosien varrella luonut itselleen huolitellun ilmeen, joka ulottuu levyn ulkoasuun ja teosesittelyihin. Syventävän lepohetken tarjoava brändi toimii myös esityksissä, vaikka laulun puhtaus ei ole aivan joka kohdin loppuun asti huoliteltua.
Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat

Adoratio

Impressively controlled and exceptionally musical, Lumen Valo has produced a wonderful listen in Adoratio. It is a contemplative album, yet it eases into moments of rapture and ecstasy. I can only imagine that hearing them perform live would be nothing short of sublime, though until I find myself in the same vicinity as this ensemble, this recording will have to suffice.
Tom Cserwinsky, RARB

Gravity

Lumen Valo is a group of accomplished singers, practiced and deft with their material, at home in music of startling complexity and emotional depth. Perhaps that is where the Gravity of the title is to be found: in the rock-solid classical core which these singers form beneath the music's lighter flights of fancy. All told, a wonderful recording. Benjamin Stevens, RARB
Taidokkaat laulajat vievät teoksia eteenpäin niin, ettei kuulija edes huomaa, missä kohtaa sävellystä rytmi keikahtaa, tai moodi. Se juuri teki illan ensemble-laulusta niin hienon kuunneltavan - sitä pysyy mukavasti varpaillaan välittämättä tietää miksi. Menestystä Lumen Valo on niittänyt ensi levystään lähtien, eikä ihme. Laulu kulkee yhteisestä sisäisestä sopimuksesta ja hengityksestä. Äänenkäytössä persoona on hajutonta ja mautonta yhteisilmaisua tärkeämpi, mutta kokonaisuus ei koskaan rikkoudu. Annmari Salmela, Helsingin Sanomat

Mysterium

Perustamalla Sigillum-levymerkin lauluyhtye Lumen Valo viimeistelee ilmettään jälleen askelen pitemmälle. Levyn sävykkään rauhoittava ulkoasu ja harvinaisen tunnelmallinen äänitys tukevat musiikkia, joka voitelee sielua ja rakentaa puskuria maailman mäiskeelle. O magnum mysterium -tekstistä kuullaan neljä vuosisatojen erottamaa versiota. Siirtymät renessanssipolyfoniasta 1900-luvulle ja Juhani Komulaisen tuoreeseen Herra olkohon kanssasi -lauluun ovat pehmeitä ja hengeltään yhtenäisiä. Tämä on joulun ajan musiikkia, josta havaitsee pari tutumpaakin sävelmää. Niin hyväilevää kuin Lumen Valon laulu onkin, se ei ole joka hetki täysin puhdasta. Pikkuriikkisten horjahdusten putsaaminen voisi olla seuraava askel laadun kaidalla tiellä. Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat
"Jos mellakkapoliisien korvalappustereoissa soisi Lumen Valo, olisi maailma paljon parempi paikka elää." Timo Forss, Voima-lehti 10/01

Zelenka

Böömiläissyntyinen Jan Dismas Zelenka (1679-1745) on myöhäisbarokin suuria, vähitellen löydettyjä nimiä. Hiljaisen viikon hetkipalveluksiin sävelletyt 27 responsoriota (1723) liikkuvat vanhan polyfonian ja uuden kromaattisen tyylin välimaastossa. Varsinkin pitkäperjantain traagisia tapahtumia kuvaavissa osissa musiikki saa tuskaisia sävyjä.
Lumen Valo kipuaa kohden yhtyelaulun valiojoukkoja. Sinne pääsee, kun loputkin pienet epäpuhtaudet karsiutuvat, miesäänet alkavat soida ytimekkäämmin ja kun tekstiä ilmeittävä rohkeus lisääntyy entisestään. Veijo Murtomäki, Helsingin Sanomat

Tenebrae

”The simplicity of Victoria´s Tenebrae masks a formidable rethorical intelligence. It is a pleasure to hear a recording that brings the music´s inherent drama to the fore. Lumen Valo are a mixed ensemble from Finland consisting of eight vocalists, commendably full-bodied and with a judicious, occasional use of vibrato; clear, flexible of tone and well-nigh flawless in terms of ensemble. They give Victoria´s music a remarkable and captivating immediacy. A very fine disc.”
Fabrice Fitch, Gramophone